fredag 9 september 2011

Vaniljglass

Hemmagjord glass är fantastiskt mycket godare än köpeglass!  Och inte är det svårt heller. Problemet är bara att välja smak... Mannen gillar allt syrligt, gärna sorbet, inte lika förtjust i tunga smaker. Själv är jag tokig i kola, karamell, saffran, choklad och så vidare... Ni förstår, inte helt enkelt att komma överens.

Därför blev det en kompromiss - vanilj, som ALLA gillar!Vaniljglass

2,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
5 äggulor
1 dl socker
2 msk honung
1 vaniljstång


Blanda grädde, mjölk, urskrapad vaniljstång+ själva stången och 1/2 dl socker i en kastrull. Hetta upp. Blanda äggulor och resterande 1/2 dl socker i en skål. Häll på lite av gräddblandningen på äggsmeten och vispa snabbt! Det är viktigt att äggulorna inte hinner koagulera. Koka upp gräddblandningen och vispa i äggsmeten i kastrullen. Vispa snabbt ihop till en jämn lite tjockare smet - detta går fort, ca 1 minut. Ta av från plattan och kyl i vattenbad. Om du vill få extra smak låter du glassblandningen stå i kylskåp under natten. Kör sedan i glassmaskin till önskad konsistens, ca 30- 45 minuter.

Vattenbad är inte svårt, häll bara upp kallvatten i diskhon

Glassmaskinen in action

Den färdiga glassen redo att frysas in
2 kommentarer:

  1. Åhhhh, vad sugen jag blev på att prova våran glassmaskin! VARFÖR står den kvar i jämtland för?!

    SvaraRadera
  2. Typiskt! Hoppas ni får ner den snart! har du provat att göra egen glass i den än? Annars har du något att se fram emot!

    SvaraRadera