måndag 12 september 2011

Paul´s kyckling i vin


Jag blev inspirerad av denna rätt då jag såg Paul Svensson laga mat på Gomorron Sverige i morse. Orginalreceptet hittar ni här, jag gjorde lite ändringar här och där. Gott blev det varje fall. Vi serverade med ris, men kom fram till att potatis kanske hade varit lite vassare. 



Kyckling i vin 
4 port

1  hel kyckling
vetemjöl
1 stor gul lök, delad i stora klyftor
2 stora morötter eller 3 "knippmorötter", hacka i mellanstora sticks
en näve champinjoner, jag hade även lite kantareller som fick åka med
en näve pumpa, skalad i bitar
2 st vitlöksklyftor
1 paket bacon, knaperstekt 3 dl rödvin
3 dl kycklingbuljong
3 dl rödvin 4 lagerblad
några kvistar färsk timjan
salt & peppar
smör

Stycka och skär kycklingen i grova bitar, spara skrovet, det ska också ner i grytan för smakens skull.. Salta och peppra. Pudra med vetemjöl och stek gyllenbruna i matolja och smör. Lägg i en lergryta (som har legat i vatten i 1 timma, så den inte spricker). Stek löken, vitlöken, svampen och morötterna i samma panna. Lägg tillsammans med kyckling och slå på vin, buljong, lagerblad och timjan. Efter halva tiden i ugnen lägger du i pumpan och stekt bacon. Brässera i ugn på 150 C under lock i ca 1 h. Eller tills kycklingen är 70 C i innertemp. Red ev. av såsen med mjöl innan servering. 

Observera att det krävs en ganska stor lergryta, vi fick fördela vår gryta i några mindre, det är dock viktigt att grytorna har lock! 





Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar