torsdag 15 september 2011

Middagsklubben

Vi har startat en middagsklubb. Underbart kreativt så klart, vi är 4 personer och varje månad är det en som står för tema, planering, inhandling och recept. Vi andra bara kommer dit njuter och lagar mat! Mycket trevligt. Än så länge har vi hunnit med två kvällar, vi började starkt i påsk, jag hade påsktema... sen blev det hmmf "sommaruppehåll" och vi drog igång igen igår med svenskt tema.

Tyvärr har jag inga blider från påsken men menyn bestod av:

Förrätt: Halstrade pilgrimsmusslor med potatiskräm
Huvudrätt: Rostad hel kyckling med saffransrisotto
Dessert: Hallon- och chokladsufflé 


Hallon- och chokladsufflé 
4 port

0,75 dl hallonpuré, pressa hallonen genom en sil
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
1 tsk maizena

60 gram mörk choklad av bra kvalitet

3 st äggvitor
1/2 msk socker
1/2 tsk pressad citronsaft

smör och socker till formarna

Ugnen står på 190 grader. Smörj 4 formar med smör, och strö noggrant med socker så att det fastnar överallt! Annars lyfter inte sufflén. Förbered såhär: Vispa ihop purén, vaniljsocker, äggulan och maizenan i en kastull. Finhacka chokladen och lägg i en egen skål. Vispa ihop äggvitorna, sockret och citronen till en maräng och ställ åt sidan. Nu ska du koka upp hallonkrämen under ständig omrörning, låt den koka upp ordentligt. (tjockna) Ta sedan kastrullen från värmen och slå på den varma krämen över din choklad, rör om snabbt så chokladen smälter. Därefter vänder du ner din maräng i smeten pö om pö, försök behålla så mycket luft kvar som det går. Fyll dina suffléformar, ställ på en plåt och grädda mitt i ugnen ca 8-9 minuter.

Servera direkt!

....och glöm inte att du inte får öppna ugnsluckan eller hoppa hopprep i köket under gräddning, då blir det pannkaka istället!

Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar