måndag 19 september 2011

Nybakat bröd

Finns det något bättre än nybakat bröd på morgonen?! Jag tror inte det! Just detta brödet blev helt fantastiskt och jag råder er att prova.


Ljust gott nattjäst bröd
7 gram jäst
300 gram vatten
90 gram rågsikt
150 gram durummjöl
150 gram vetemjöl special
12 gram salt
40 gram brödsirap
1 näve nötter och torkade aprikoser, grov hackade!

Dag 1 kväll
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt därefter alla ingredienser förutom nötter och frukt. Blanda ihop och tillsätt sedan nötterna och frukten, man vill inte att de ska bli dränka i mjöl, därför åker de i sist. Täck bunken med plastfilm och låt stå över natt.

Dag 2 morgon
Fös över den kletiga degen i en väl mjölad brödkorg, vik några gånger mot mitten så det blir lite spänst i brödet, vänd därefter på brödet. Det gör man för att få den rustikt vikta delen uppåt sedan... Lägg en bakduk över, låt jäsa ca 45 min. Under tiden värmer du upp ugnen till högsta värmen med en plåt i.
När brödet jäst klart vänder du försiktigt upp det på den heta plåten, som du försett med bakplåtspapper. Snitta brödet snabbt och skjuts in i ugnen. Sänk värmen till 250 grader och häll 1 dl vatten på ugnsgolvet så det kommer ånga, stäng luckan snabbt.

Brödet gräddar du mitt i ugnen, 15 minuter sen 15 till, de sista 15 minuterna öppnar du lyckan ungefär 1 minut var 5 minut, det vill säga ungefär 3 gånger... det gör du för att skorpan ska bli så fin som möjligt.

Ät och njut!


2 kommentarer: