tisdag 13 september 2011

Gnocchi bolognese

Jag lagade egen gnocchi för första gången i kväll. Enkelt, billigt, kul och gott, ja det blev hur bra som helst! Men bry er för tusan inte om att försöka rulla snygga mönster med en gaffel, mycket jobb för ingenting skulle jag säga... Om man inte är mäster-gnocchi-makare... Nä, nästa gång tar jag bort det tidskrävande nördiga momentet och ägnar mer tid åt såsen istället! Gnocchi är förövrigt lättsamt att göra med en vegetarisk sås, men här hemma blev det en bolognese ikväll.



Gnocchi med bolognese

Gnocchi
2 pers

400 gram mjölig potatis
2 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk olivolja

Koka potatisen med skal tills den är mjuk. Låt svalna lite, skala och pressa i potatispress, eller som jag fick göra, pressa genom en sil... blanda ihop med resterande ingredienser, ungefär som en pastadeg. Dela degen och rulla i längder. Dela till lagom stora gnocchirullar, se till att det är mjölat så de inte fastnar i varandra eller bänken. Koka sedan i stor kastrull i ca 3 minuter. Ta ur gnocchin med hålslev och låt droppa av lite innan du försiktigt lägger den i din sås.





Bolognese
250 gram köttfärs, jag tycker blandfärs är bäst till köttfärssås
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stora tomater, hackade
1/2 dl tomatpure
1/2 dl vitt vin, eller rött för den delen
2 msk röd balsamvinäger
1 msk torkad timjan
färska örter, jag tog salvia och basilika
vatten
salt & peppar

Stek lök och köttfärs i olja, tillsätt vitlök, tomater, pure och vin. Låt puttra. Tillsätt vatten när du tycker att det börjar se torrt ut, gör det under hela kok tiden. låt putta så länge du kan, innan du bara måste äta helt enkelt, ca 30 minuter brukar det vara här hemma... Smaka av såsen med kryddorna och balsamvinäger.

Servera med riven parmesanost, ljuvligt!


Kom igen nu, våga prova!

3 kommentarer:

  1. det var inte svårare än så alltså! bör det inte bli ÄNNU lättare om man skalar potatisen innan? eller? ska banne mig skriva in gnocchi nästa vecka!

    SvaraRadera
  2. Karin- tack, det var det!
    Rebecka- det var jättelätt! haha, det kan stämma, var åt och dar sedan jag skalade potatis efter koket, det var sjukt lätt, skalet bara for av! haha . Do it! och uppdatera mig sedan om hur det gick!

    SvaraRadera