onsdag 12 oktober 2011

Paj med pumpa och purjo!

Något annat som min Alex kan/får göra, är paj. Denna goda rätt som passar så bra till vardags, men av någon anledning så tycker jag att det är urtråkigt att göra paj! Så önskar Alex paj, ja då får han gärna göra den... själv. Denna paj blev mycket lyckad!Alex pumpa och purjo- paj

Pajdeg
3 dl mjöl
150 gram smör
salt
några droppar iskallt vatten


Fyllning
3 dl röd mjölk
3 ägg
1-2 dl riven valfri ost
salt & peppar

1 purjolök
1/3 butternut squash pumpa, skalad och delad i tärningar
2 vitlöksklyftor

Topping
ost
tomat

Pajdegen kör du ihop i en matberedare. Lägg i alla ingredienser, smöret kallt och delat i mindre bitar och kör med "puls knappen" tills degen börjar smula sig. Då häller du i lite vatten i taget, ca 1 msk åt gången tills du upplever att degen har en bra konsistens. Forma till en boll, lägg i plast och låt vila ca 30 till 1 h i kyl.

När pajdegen vilat klart kavlar eller trycker du ut den i en form och förgräddar i ca 5-8 minuter på 200 grader. Kolla så den inte blir heelt klar, tiden varierar från ugn till ugn.

Fyllningen - hacka upp purjolök och stek i olja till sen mjuknat, häll i en skål. Lägg sedan i den hackade pumpan, 2 hackade vitlöksklyftor och täck med vatten, salt och peppra lite. Låt vattnet koka bort, då är troligtvis pumpan lagom klar.

Vispa bara ihop ägg, salt, peppar, ost och mjölk så har du en äggstanning.

Ok nu sätter vi ihop det hela. Lägg den stekta purjon i botten på pajen, sen lägger du pumpan, häll på äggstanningen. Toppa med skivad tomat och ost. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter på 200 grader!

Servera med sallad och en klick yoghurt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar