tisdag 11 oktober 2011

Fisksoppa

I söndags lyxade vi till det igen. Denna gång blev det pappa Magnus fisksoppa. Denna soppan lagas med fördel under lång tid... i söndags blev det ca 2 timmars puttrande. Kompis Johan kom över på en tallrik, mycket trevlig kväll!



Magnus Fisksoppa
4 port (ca 1,5 l)

2-3 morötter
1 stor gul lök
2 liter vatten
1 fiskbuljong
1 grönsaksbuljong
3 dl vitt vin


500 gram räkor med skal
2 lax filéer, hackade i bitar
1 paket fryst torsk, hackad i bitar

3 dl grädde
2 msk mjöl
2 msk smör
salt & peppar

Ta fram om du har fryst fisk. Börja med att sätta fonden, du behöver en stor kastrull. Koka upp vattnet med grönsakerna och buljongen, häll på vin och låt sjuda i 1 - 1,5h, om du kan. Häll på mer vatten om det försvinner för mycket.

Under tiden kan du skala räkor, spara skalen. Räkorna lägger du i en skål i kylen så länge. Skalen tillsätter du i fonden efter tiden gått, låt koka med i ca 10 minuter. Sila sedan av skalen och fonden ner i en annan kastrull. Tillsätt fisken i fonden och låt den bli varm, koka inte sönder fisken, se bara till att den är nästan klar! När fisken är nästan klar, tar du ut den och lägger i en skål, det tar bara någon minut om fisken är tinad.

Ta den "första" större kastrullen och gör en redning på smör och mjöl. Dvs; smält smöret, pudra i mjölet samtidigt som du rör med en visp, tillsätt fonden, och låt koka upp, rör då och då. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Lägg i fisken och värm upp.

Servera med räkorna på toppen, jag föredrar att låta räkorna vara kalla, så de verkligen inte riskerar att bli överkokta. Vitlöksbröd hade vi på sidan, mycket gott. Du kan även ha en klick aioli på toppen, men jag orkade inte gå så långt denna gången ;-)

Hoppas ni provar, det är den bästa fisksoppan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar