onsdag 24 augusti 2011

Mitt första inlägg handlar om Bröd!

Välkommen till min nya blogg!

Bröd är något av det bästa som finns, och det är inte alls svårt att baka själv. Med en ihopslängd deg som får jäsa över natten lägger du inte många aktiva timmar på brödet, som blir saftigt och jättegott!Mitt Bästa Bröd

Kväll dag 1

7 g jäst
3 dl vatten (kallt funkar bra)
200 g vetemjöl
190 g rågsikt
10 g salt
30 g brödsirap

Rör ut jästen i vattnet och blanda ihop med resterande ingredienser. Du behöver bara röra ihop den kletiga degen.

Här kan du känna dig fri att addera valfritt lyxtillbehör.
En näve valnötter, hackade torkade aprikoser och skivade torkade fikon, är mina favoriter. Jag använder lite av allt eller bara en åt gången.. Nu senast blev det lite av allt, och det är ju så klart godast!

Nu ska du täcka bunken med plastfilm och låta stå ute på bänken över natten.


Morgon Dag 2

Godmorgon! Nu har din lilla deg puffat till sig och jäst ordentligt får vi hoppas. Men krångligt ska det inte bli för det. Du tar fram en ren kökshanduk och häller rejält med mjöl i mitten, där skopar du ut din deg och viker ihop lite med mjölet till ett "paket". Sen slår du försiktigt in "paketet" även med kökshanduken som det ligger i.

Ugnen drar du igång på full hetta. Gärna med en plåt i som du låter bli varm.

Låt degen jäsa i knytet ca 40 min.

När degen jäst klart lägger du den försiktigt på den varma plåten. Sänk värmen i ugnen till 250 grader. Och släng in lite vatten i botten på ugnen. (eller en isbit på en oöm plåt under brödet)

Grädda på 250 grader i 30 min. (sänk värmen till 200 grader om brödet blir för mörkt)

Efter 15 minuter bör du öppna luckan då och då för att vädra ut lite ånga, upprepa det några gånger de sista 15 minuterna.

Ok, nu har du ett fantastiskt bröd! Jag förstår att det låter krångligt och omständligt med denna morgonrutin, men när man har fått in en snitts så går det utmärkt!

Tekniken jag använder då jag bakar mina bröd kommer från Martins Blogg. Han har tyvärr slutat blogga, men alla gamla instruktioner och recept finns kvar. Kolla in den för bättre beskrivningar om hur man får till sitt lilla knyte...

Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Det lät ju sjukt gott! Det ska jag testa ihelgen!:)

    SvaraRadera
  2. Det är det bästa brödet! Hoppas det går bra, kan vara lite kruxit i början, men så fort man har fått kontroll på tekniken så förstår man varför man anstränger sig lite!

    SvaraRadera