söndag 30 september 2012

Macarons

Macarons, ett överhypat bakverk som jag inte alls tyckte om, de var för söta helt enkelt. Men jag kunde trots det inte låta bli att prova, det blev lite av en en utmaning!





Först gjorde jag ett par utan smak, de blev lite för seg smet så de blev toppiga, inte rätt. Provade igen med chokladsmak, dessa blev både godare och finare.. underbart! Jag gjorde en smörkräm med hallonsmak som vägde upp det söta lite mer, nu kan jag inte sluta äta!

Jag följde bloggen Från sött ill salt´s recept som funkade jättebra! Nedan har jag kopierat från bloggen, men lagt in några ändringar. Gå gärna in och se andra fina recept!


ca 35 hela macarons
Kakor
100 g skållade och malda mandlar eller mandelmjöl
110 g äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
4–5 matskedar socker
185 g florsocker 
15 gram kakao
Om du inte använder mandelmjöl så finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kakaon, mixa en extra gång. Använder du mandelmjöl, sikta det tillsammans med florsocker och kakao i en bunke.
Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret försiktigt, en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.
Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Vill du prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta efter en stund, är den toppig så rör lite till i smeten.
Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila 30 min- en timme på plåten, så att de bildar ett ”skinn” på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
Värm ugnen till 150°C.
Grädda ca 10–13 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.



Hallonmarängsmörkräm
2 stora äggvitor
100 g socker
130 g rumstempererat smör
80 g hallon
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda.
Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65°C eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Efter allt smör är tillsatt, vispa cirka 3–5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig! Det är lätt fixat. Är smörkrämen för kall, sätt skålen över vattenbad några sekunder och vispa igen. Är den för varm så sätt skålen i kylskåp och vispa sedan.
Mixa hallonen och passera genom en finmaskig sil så att du får en slät puré.
Tillsätt purén i marängsmörkrämen under vispning och vispa några minuter tills det blir en slät kräm.
Spritsa eller klicka ut fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp, helst en dag eller två innan de ska ätas.
Nom Nom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar