lördag 17 maj 2014

Matbloggsträff & Umm Ali

Matbloggsträff, ännu en gång! Denna gången sågs vi hos mig, temat var "gissa landet" och alla tog med sig något smarrigt från valfritt land. Vi åt allt ifrån Jerktofu till dadlar fyllda med nötter från Iran. Själv bakade jag en kaka/paj som heter Umm Ali och kommer från Egypten. En favorit jag snappade upp då vi lagade den på matklubben då vi hade tema Arabiskt. Verkligen en kaka att rekommendera, superlätt att svänga ihop och garanterat annorlunda.


Mycket mat blev det.

Här vankades det nog efterrätter..

Obligatoriskt att fota maten..

Mums!
Efterrätterna
Plockmat från världens alla hörn...

Min Umm Ali

Umm Ali

275 g färdigkavlad smördeg / eller frysta tinade plattor i samma vikt
50 g pistagenötter
50 g flagad mandel (gott även med rostad)
2 msk citronsaft
2 1/2 dl mjölk, sen 3/4 dl till
2 1/2 dl socker
1/2 tsk kanel
1 ägg
2 tsk rosenvatten
3/4 dl grädde

Lägg smördegen på en plåt med bakplåtspapper i ugnen på 180 grader i ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna något. Höj temperaturen i ugnen till 190 grader.
Riv smördegspuffen i bitar och fördela som botten i din (smörjd med smör) pajform, behövs en större eller en normal och en liten. 
Fördela grovhackade pistagenötter och den flagade mandeln över smördegen och skvätt över citron. 
Vispa upp ägget i en skål. Koka upp 2 1/2 dl mjölk, socker och kanel i en kastrull, ta sedan kastrullen från värmen och låt svalna lite vispa sedan snabbt ner ägget i mjölkblandningen och häll den över kakan.
Stänk rosenvatten över kakan. Blanda sedan 3/4 dl mjölk och 3/4 dl grädde och häll över kakan. Kör i i ugnen i 30 minuter och ta ut då en är gyllene och fin! Går bra att servera som den är, med en skopa glass eller varför inte vispad grädde!2 kommentarer: