söndag 16 juni 2013

Morgonfralla

Som jag tidigare nämnt några gånger så är jag ytterst förtjust i bröd som är nattjästa. Det är lätt, snabbt, smidigt och gott! Denna gång blev det till frukostfrallor. Tyvärr blev receptet i dl denna gång istället för gram som jag föredrar, så känn er fram, degen ska vara ganska kladdig och lös innan den jäser.Nattjästa frukostfrallor

12 g jäst
5 1/2 dl kallt vatten
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl (eller vetemjöl special)
1/2 dl brödsirap
1 rågad tsk salt
1 msk olivolja

Rör vatten och jäst så jästen löses upp. Blanda i resterande ingredienser och rör till en lös deg. Justera med mjöl eller vatten om du tycker konsistensen känns knepig. Lägg plastfolie över bunken och ställ i kylen under natten.

På morgonen ställer du ungen på 225 grader, med en plåt som får värmas upp.
Häll ut degen på ett mjölat bord och med minsta möjliga bearbetning skär du ut 20-25 frallor. När ugnen är varm tar du ut plåten och lägger på ett bakplåtspapper som du sedan lägger frallorna på. Ställ in i ugnen och häll ca 1/2 dl vatten i botten på ugnen (eller lägg 2 isbitar på en oöm plåt som du också värmt upp från start, under bröden) och stäng luckan snabbt.
Bröden ska bakas i ca 20 minuter. Efter ca 15 minuter öppnar du lyckan i 1 minut så ångorna från vattnet kan komma ut, det ger krispigare yta.

Ta ut ät med smör direkt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar