måndag 11 juni 2012

Dolmades

Ännu en gång är jag tillbaka. Nu har ComHem, efter 1 månad... fixat mitt internet! Det firar vi med "Dolmades" - Vinbladsdolmar. Dessa lagade jag då det var min tur att fixa maten till vår middagsklubb som jag och 3 pinglor har varje månad. Grekisk tema skulle det vara och då passade dessa godingar perfekt! Igår lagade jag dem igen, men glömde fota innan de tog slut..... vansinnigt gott, våga prova!
Dolmades

500 g blandfärs
4 st finhackade salladslökar
3 mellanstora mogna tomater - rivna på rivjärn! :-)
3 msk hackad persilja
2 tsk torkas mynta
salt & vitpeppar
1 tsk kanel
100 g okokt ris (gärna långkornigt)

1 burk vinblad i lag
50 g smör
1 citron

Stek blandfärsen, när den har brynts lägger du i salladslöken, låt svettas med i någon minut, salta och peppra. Tillsätt, tomat, persilja, mynta, kanel, ris. Stek i några minuter, och smaka av, är det lagom kryddat? (Det tillkommer mycket smak av vinbladen sen) Låt svalna.

När köttblandningen svalnat, ta fram vinbladen och ta försiktigt loss dem från varandra, troligtvis behöver du inte alla blad i burken, jag har sparat en klump i den lag som kom med burken.

När du har ett blad, vänd den glansiga sidan ner mot bordet, lägg på lite kött, och rulla ihop precis som en vårrulle. -Över, in med sidorna, rulla ihop.

Täck en stor kastrull med lite trasiga blad, lägg sedan alla dina färdigrullade dolmades i lager, först ett lager, sen om det behövs kan du göra ett lager till. När alla ligger snyggt ihoptryckta i kastrullen lägger du på smöret, gärna skuret i tärningar. Lägg på en upp och ned vänd tallrik som precis ryms i kastrullen på dolmarna, för tyngd. Häll på 7,5 dl vatten, pressa i hela citronen.
Låt koka upp, sänk sedan värmen så det småputtrar. Det ska puttra på i ca 1 h!

När dolmarna har puttrat i 1 h, ta bort tallriken, ta ur dolmarna - avnjut med tzatziki.


2 kommentarer:

  1. I'm impressed! Var hittar du vinbladen? Tänker att de kan finnas på Orienthuset i Gamlestan..?
    Kul idé med en middagsklubb!

    SvaraRadera
  2. Haha tackar. Jag köper dem på en liten frukt och grönsaksaffär på Norra Gubberogatan.. men borde verkligen finns i Orienthuset :-) Dock har jag inte hittat det på Ica. Ja det är urkul! Vi kör en gång i månaden.. nästa är faktiskt idag!

    SvaraRadera