tisdag 10 juni 2014

Basilikapannacotta med tomatkaramell

För några veckor sedan var det dax att möta upp middagsklubben igen, denna gång hos Anna. På middagsklubben har vi alltid en huvudperson per gång, som har makten att bestämma tema och arbetet med att handla på sin lott. Detta tema var mer än ypperligt tycker vi alla: Ernst! Kan inte bli bättre sa vi och skålade i Ernst "egna" vin. 


Förrätten blev mögelost och färska fikon inrullade i parmaskinka och sesamfrön. Mycket gott.

Varmrätten var underbar Marockansk kyckling med goda tillbehör: Här finns receptet.


Sen gjorde vi denna udda med härliga dessert:


Ernst Basilikapanacotta med tomatkaramell
6 glas

50 g socker
5 dl grädde
1 vaniljstång
2 gelantinblad (lägg i vatten ca 5 minuter innan de används)

1,5 dl färsk basilika

16 körsbärstomater
2,5 dl socker
2 dl vatten
0,5 msk rivet apelsinskal

Blanda socker och grädde i en kastrull, tillsätt urskrapad vaniljstång och även själva stången. Koka upp under omrörning och ta sedan av plattan. Lyft ur vaniljstången. Tillsätt de urkramade gelantinbladen i gräddblandningen under omrörning. Lägg i basilikabladen och mixa i hop med mixerstav. Häll upp i vackra glas och ställ kallt minst 2 h. 
Innan servering gör du tomatkaramellen. Dela tomaterna i halvor och tryck ut lite av kärnhusen om de är för rinniga. Blanda socker och vatten i en kastrull på spisen och vänta tills blandningen blivit trögflytande. Tillsätt tomaterna och koka tills de blivit mosiga i konsistensen (och det luktar lite kola). Riv i apelsinzesten och låt karamellblandningen svalna någon innan du fördelar över pannacottan. 

Servera med en kvist basilika. 

Njut av denna överraskande Ernst-dessert!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar