lördag 22 februari 2014

Tom yum goong

Jag älskar thailändsk mat, men det är inte så ofta jag lagar det. Jag har haft svårt att hitta de perfekta recepten som är anpassningsbara till de ingredienser som jag lyckas hitta, men fortfarande får rätt smak. Denna rätt blev precis som jag önskade, jag gjorde den vegetarisk och det var strålande! Receptet är inspirerat av Real Thai Recipies, vilket är en strålande källa till bra genuin thaimat som smakar som den ska!



Tom Yum Goong

2 citrongrässtänger, bankade och skurna i ca 3cm bitar.
4-5 kaffir limeblad, torkade och "stjälken" borttagen. Smula den lätt.
3 cm färsk ingefära, uppskuren i slantar.
Korianderrot eller stjälkar, 2 msk upphackat.
2st stora scharlottenlök, skurna i fjärdedelar.
3 tomater, klyftade.
En grabbnäve champinjoner, skura i fjärdedelar.
6 dl buljong, hör väljer du om du vill gå helt veg, annars går det bra med tex kycklingbuljong.
En halv färsk finhackad chili.

1 tsk fisksås
1,5 tsk chilipasta
1 msk limejuice

Korianderblad och limeklyftor att toppa med.

Ris till servering

Gör såhär:

Förbered alla ingredienser som ovan, så du hänger med :)

Koka upp buljongen och tillsätt limeblad, koriander, citrongräs, lök, ingefära, tomat och svamp. Koka i ca 5 minuter. Ta bort kastrullen från värmen. Rör ihop såsen och blanda i soppan, smaka av! Något du vill ha mer av? Tillsätt tills du är nöjd.

Koka ris som du har i en skål bredvid, servera soppan med koriander och lime. För att äta så tar du en sked ris som du sen doppar i soppan, det är varjefall så som jag gör! Nom!










2 kommentarer: