lördag 5 november 2011

Dumplings!

Efter mycket bloggvila så kommer här ett fantastiskt gott recept på dumplings, en favorit hemma hos oss! Bäst är det om man köper hem bambukorgar att ångkoka de små knytena i, men annars finns det nog moderna ånginsatser, eller så kan man koka dem. Jag köper dumplingdegen färdig, den hittar du i frysen på asiatiska mataffärer. Mycket lättsammare än att göra egen.. och godare.. tycker jag!



Kinesiska fläskdumplings


2-3 personer... fyllningen räcker till ett paket färdiga dumplingplattor, ca 30 st.

1/2 paket fläskfärs
2 cm riven färsk ingefära
1 stor vitlöksklyfta, riven
2 salladslökar, finhackade
en bit vitkål, jättefinhackad och några hela blad till ångkokningen
1 msk japansk soja
1 msk kinesisk soja
1 msk risvinäger
2 msk sesamolja
1 msk socker
lite salt & peppar
1 msk maizena

Blanda alla ovanstående blöta ingredienser plus socker. Blanda alla andra ingredienser i en skål och tillsätt soja blandningen, rör ihop till en smet.

Lägg en liten klick färs i en dumplingdegplatta, blöt kanterna lite, tryck igen som jag visar på bilderna.


En klick färs

Lite vatten

Tryck till i mitten

Tryck

Tryck på mitten av "sidoflärpen" som är kvar, sen samma på andra sidan..

Klart!


Ångkoka i ca 5-10 minuter. Kålbladen har jag i botten på mina bambulådor så inte "dumplingsarna" fastnar i botten så lätt... 

Servera med en sås på ca 3 msk soja (blanda som du vill), 1 msk socker, en tsk sesamolja lite risvinäger och chiliflakes, smaka av!

Dipp

Innan ångkokt

Ja, de är godare än de ser ut!



Gott och inte alls speciellt svårt, lycka till!

10 kommentarer:

  1. Fast vem vill ha en modern, tråkig insats i metall när en kan ha en tjusig i trä istället? :P Finns det såna i samma butik som säljer dumplingsdeg också? Vart brukar du köpa det? Och har du något bra recept på vegetarisk dumplingsfyllning? Gjorde det hemma hos en kompis förra året (både ångkokta och potstickers) och det var suuupergott! :)

    SvaraRadera
  2. Gott! Och härliga bilder! Kram Leane

    SvaraRadera
  3. Plommonet- Precis, ja jag tror det ska finnas i samma affärer! Jag har sett det några gånger varjefall.. Jag brukar handla på Hung Fat på Östra Hamngatan, bredvid Andrum. mina kom jag över på en restaurangloppis av alla ställen, haha. Potstickers är så gott det med, men favoriten här hemma är vanliga ångkokta.. mmm Tyvärr har jag inte kommit över någon vegetarisk fyllning som är värd att rekommendera... Det finns en veg. fyllning dock som är helt ok om man älskar potatis... det är helt enkelt att fylla med vitlöksstakt potatismos, låter galet, men jag åt det i norra indien och det var fantastiskt gott det med!

    Leane- Tack!

    SvaraRadera
  4. Yey for dumplings!
    Jag har sett ångkorgar på Åhlens, ni vet i den asiatiska lilla avdelningen (Muji?).

    SvaraRadera
  5. Kim- Eller hur! Dumplings är bäst!
    Karin- Tack, men de är definitivt godare än snygga.....

    SvaraRadera
  6. Vilken fin blogg du har!:) Måste prova dumplings, dina ser ju grymt goda ut. Vilka degplattor rekommenderar du?

    SvaraRadera
  7. Tac! Jag har dock haft lite mycket att göra, så måste komma igång med mitt uppdaterande :-) Jag köper mina degplattor i vanlig asiatisk mataffär, det brukar finnas både wonton och för dumplings som jag använder här, enkelt och smidigt!

    SvaraRadera
  8. Nu har jag köpt på mig allt jag behöver för dumplingslagande och på Valborg smäller det! Du är min inspiration här, du och Hello monkey och Beijing8.

    Kram Roomie! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande! Ja det blev mycket dumlingsinspiration i helgen, tror nog jag kommer slänga ihop några här i dagarna också.. nom nom!

      Radera