Butternut squash soppa med levainkrutonger
serverar ca 3 pers eller 2 jättehungriga...
2/3 butternut squash,
1 dm purjolök, hackad
1/2 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackad
1-2 morötter, hackad
en skvätt vitt vin, ca 3 msk
kokande vatten
1 buljongtärning, grönsak
ev. ca 3 msk grädde
kryddörter, jag använde persilja och timjan, hackade
salt & peppar
Krutonger
gott bröd skrurna i tärningar, jag använde levainbrödet jag köpte på smakfyllt
1 vitlök
persilja och timjan, hackade
olja
salt & peppar
Skär bort skalet på din squash och dela i medelstora bitar. Fräs all lök, vitlök och morötter i en kastrull med olja. När löken börjar bli genomskinlig slår du på vinet. Lägg i squashen och häll sedan på kokande vatten så det täcker grönsakerna. Ploppa i en buljongtärning (kan uteslutas om du vill). Låt koka ihop tills grönsakerna är genomkokta, mixa med stavmixer, jag mixade grovt, men du kan göra den till den texturen du gillar. Ta av från plattan och tillsätt grädden, smaka av med salt & peppar.
Krutonger: värm olja i en panna, lägg i brödet, vitlöken och kryddorna. Stek tills brödet fått lite gyllende färg.
Servera soppan med krutonger och en skvätt grädde eller creme fraiche på toppen!
Låter helt ljuvligt, tack för tipset!
SvaraRaderaAlexandra- tänkte den skulle falla dig på läppen :-)
SvaraRadera