tisdag 10 december 2013

Från Blogg till Bössa!

Nu tar jag upp bloggen igen för ett viktigare syfte än mat och sötsaker.

 
Vi är ett litet gäng matbloggare i Göteborg som under vår senaste träff bestämde att vi ville vara med och dra ihop en digital insamlingsbössa till förmån för fantastiska Musikhjälpen som i år har inriktningen "Alla tjejer har rätt av överleva sin graviditet".

Klicka er in på länken och ge det ni vill, det viktiga är att ni ger något, tillsammans hjälper vi till!

torsdag 8 augusti 2013

Mazarinkaka




Semestertider innebär kaka och god mat. Denna mazarinkaka bakade jag för några dagar sedan och den blev en riktig höjdare! Ursprungsreceptet kommer från Leila, man jag har ändra på lite smått, så ni får min version. Då jag bara hittade 200g och 500g mandelmassa på affären, gjorde jag 100g egen för att komplettera med. Det kommer jag fortsätta med när jag gör denna kakan, blev perfekt med lite större bitar i, prova om ni inte gjort egen mandelmassa förut, det är jättelätt och så mycket bättre utan alla tillsattser. Nästa gång ska jag prova att göra kakan med bara egen mandelmassa.

Mazarinkaka

200g köpt mandelmassa (rumsvarm)
100 hemmagjord mandelmassa (rumsvarm)
3 rumsvarma ägg
150g rumsvarmt smör
1/2 dl mjöl

Egen mandelmassa

ca 1 dl mandlar
ca 1/2 dl socker
lite vatten


Jag vägde upp mandlar och socker på en hushållsvåg så det skulle bli ca 100g.
Häll hett vatten på mandlarna och låt dra någon minut, sen häller du av vattnet och då kan du lätt få av skalen. skala alla mandlar och blanda med sockret i en mixer, kör till det är relativt slätt. Tillsätt vatten försiktigt, så det precis går ihop till en "deg".






Smörj en form (20-24cm) med löstagbar botten med smör.

Vispa ihop mandelmassa och smör till en fluffig massa, tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop sen ett till osv. När alla äggen är i tillsätter du mjölet och vänder ner det försiktigt i kakan. Häll kakan i formen och baka i ugnen i ca 15-20 min om du har en form på 24 ca, och 20-25 om den är 20cm. (Jag gjorde med en form på 24cm)

Servera med vispad grädde och syrliga bär!

måndag 8 juli 2013

Lavendelsocker




För någon vecka sedan bodde vi i kolonistugan för ett par lugna dagar. Fick besök av finaste Rebecka och vi kokade rabarbersaft och gjorde lavendelsocker. Sockret tar lite tid på sig att få smak, men såhär gjorde vi:

Lavendelsocker

5dl socker
20 lavendelblommor

Klipp av blommorna på lavendeln och låt torka lite på ett papper några timmar eller över natten. (Så småkryp och liknande hinner försvinna... är de fuktiga, torka längre!) varva sedan blommorna med socker i en fin burk. Låt stå och dra i ca 3 veckor. Sen kan man använda det (någon msk) som smaksättning i det mesta sött. Jag tänkte testa i pannacotta när mitt är klart!


onsdag 19 juni 2013

Grönsaksrisotto

I min familj är risotto ett hett diskussionsämne... Ska den vara torr eller krämig?! Min far tycker att risotto självklart är en torrare risrätt och säger att krämiga risotto bara är något nypåfund från dagens tvkockar. Själv har jag alltid tänkt att risotto är en krämig risrätt och jag påstår att jag har rätt! Min syster gav mig inspiration att göra en hederlig grönsaksrisotto när hon bjöd på sin specialvariant för ett tag sedan som också var supergod! Men ni ska få mitt recept.



Grönsaksrisotto (krämig!)

3 dl risottoris (arborio)
1/2 purjolök, gul lök, eller några schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin, gärna lite syrligt
1 broccolihuvud
1 zucchini
1 grönsksbuljongtärning
ca 7 dl vatten
salt & vitpeppar

Smör
Parmesan
(citron)


Lägg i buljongtärningen i en kastrull med vatten, låt koka upp, och sänk sedan värmen.
Finhacka och stek löken i lite olja, jag använde purjo denna gång. Pressa i vitlöken och låt den steka med. Löken ska inte få färg, men svettas. Tillsätt sedan riset. låt steka med i pannan på mellanvärme, när du tycker att löken börjar ta lite för mycket färg häller du på vinet och steker med det en stund. Sänk värmen till mellan-låg.
Grönsakerna (uppskurna i mindre bitar) kan du antingen koka för sig eller i buljongen.
Nu ska du hälla på några dl buljongvatten i riset, när det sugits in, häller du på lite mer osv, RÖR inte för mycket i riset, utan skaka pannan lätt. När det mesta av buljongen är uppsugen av riset blandar du i grönsakerna. Glöm inte att smaka av, när riset är klart, är risotton klar! jag gillar när det är lite tuggmotstånd kvar i riset! Blanda i några klickar smör och riv över rikligt med parmesan. Vill du ha risotton fräschare kan du klämma på lite citron också på slutet!


söndag 16 juni 2013

Morgonfralla

Som jag tidigare nämnt några gånger så är jag ytterst förtjust i bröd som är nattjästa. Det är lätt, snabbt, smidigt och gott! Denna gång blev det till frukostfrallor. Tyvärr blev receptet i dl denna gång istället för gram som jag föredrar, så känn er fram, degen ska vara ganska kladdig och lös innan den jäser.



Nattjästa frukostfrallor

12 g jäst
5 1/2 dl kallt vatten
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl (eller vetemjöl special)
1/2 dl brödsirap
1 rågad tsk salt
1 msk olivolja

Rör vatten och jäst så jästen löses upp. Blanda i resterande ingredienser och rör till en lös deg. Justera med mjöl eller vatten om du tycker konsistensen känns knepig. Lägg plastfolie över bunken och ställ i kylen under natten.

På morgonen ställer du ungen på 225 grader, med en plåt som får värmas upp.
Häll ut degen på ett mjölat bord och med minsta möjliga bearbetning skär du ut 20-25 frallor. När ugnen är varm tar du ut plåten och lägger på ett bakplåtspapper som du sedan lägger frallorna på. Ställ in i ugnen och häll ca 1/2 dl vatten i botten på ugnen (eller lägg 2 isbitar på en oöm plåt som du också värmt upp från start, under bröden) och stäng luckan snabbt.
Bröden ska bakas i ca 20 minuter. Efter ca 15 minuter öppnar du lyckan i 1 minut så ångorna från vattnet kan komma ut, det ger krispigare yta.

Ta ut ät med smör direkt!

lördag 15 juni 2013

Spanien och tortilla till frukost

Min lilla potatisomelett!


Jag tog en liten tur ner till Spanien träffade familjen och firade att min närmsta vän Lindas mamma Leane fyllde 50år! Det blev mycket mat, mycket vin och sol i mängder. På morgonen då Leane fyllde år gjorde vi brunch och Leanes man Tomas lagade spansk potatisomelett. Jag blev inspirerad och lagade det här hemma till frukost idag, nom nom!


Spansk tortilla med potatis

3 potatisar, skalade och skurna i skivor
5 eko ägg, vispade med salt & peppar efter smak i bunke

Råstek potatisen i smör och olja i en liten stekpanna med höga kanter. Den ska nästan bli genomstekt. Häll sedan på äggröran och sänk värmen till 1 eller 2. Rör ej. När det gått ca 10 min kan du sätta på ett lock på stekpannan och vänta tills äggen helt stelnat på toppen. Vänd upp på tallrik och servera med spansk korv och bacon. Gott!


Utsikt från vår takterass

Kvällsutsikt från gamla stan i Altea 

Strålande god pilgrimstapas från resturangen Xe´f.


torsdag 9 maj 2013

Halloumi

Just nu är vi väldigt inne på att försöka äta mer vegetarisk mat. I affärerna börjar de godaste grönsaker komma i säsong och höstens finns fortfarande kvar. Denna lilla rätt eller kanske det kan vara ett gott tillbehör, har jag ätit när jag inte varit så jättehungrig, men inte velat äta en tråkig macka. Går att variera i oändlighet med de ni gillar, så man kan väl se det mer som ett tips än som ett recept!



Halloumi med grönsaker

1 pk halloumi
Valfria grönsaker, jag använde morot och sedan fänkål
Färska örtkryddor, jag använde nog rosmarin båda gångerna, men salvia är fint, samma med timjan
Smör
Salt & vitpeppar

Koka grönsken/na du valt till de fortfarande har lite tuggmotstånd kvar. Häll av vattnet och stek i smör med örter. Smaka av med salt och peppar.
Stek halloumi i lite olja i en varm panna, passa den så den bara får lite färg på båda sidor, men inte mer!

Nom!




söndag 28 april 2013

Bloggforum och inlägg 100!

Vi firar inlägg nr 100(!) med den eminenta matbloggsträffen i helgen.
Bloggforum på Radisson Blu Riverside Hotel som nyss öppnat upp portarna. Där åt vi gott, minglade, nätverkade och hade det allmänt mycket fint!






Min ytterst trevliga nyfunna vän Malin som i Malins Diner, delade ett rum på hotellet. Det funkade utmärkt, inga nakenchocker, inga för höga snarkningar (hoppas jag..) och efter lite hårtorkspanik löste sig även detta.

Träffade även gamla som nya vänner i Amy, Emmy, CeciliaAnna & Karin

Maten på restaurangen Cuckoos Nest, med tydlig inspiration från filmen A Beautiful Mind, var god! Fin hemsida också!







Champagnen från HATT et SÖNER var lyxig och med minibubblor som den skulle vara. Sen känns det ju alltid lite extra högtidligt att dricka champagne en måndag...

Vi gick chiliskola med Santa Marias, Malin och Anna, vilket var intressant och lärorikt. Blev peppad på att använda de chilikryddor vi fick med oss hem i både det ena och det andra. Klicka Här för att komma till Santa Marias blogg och recepten på de heta godsakerna vi smakade på.



Vi fick höra storyn bakom både Bejing8, som senare även bjöd på finfin dumplinglunch, helt i min smak! Samt Kock & Vin med allt vad deras lokalproducerade koncept innebär.



Häägen-Dazs bjöd på deras nya glass Salted Caramel... gah!


Ja, det var en fin helg och jag har varit mätt sedan dess...


fredag 26 april 2013

Fisk & Grönt

Ibland behöver det inte vara svårare än så. Lite fisk och grönsaker med en favoritsås och middagen är klar!



Fisk & Grönt

Ryggfile av vit fisk, jag använde Alaska pollock
Smör

1 zucchini
1 liten fänkål

Sås
1 dl Dry Martini
1 fiskbuljongtärning
2 dl creme fraise

Stek fisken varsamt i lite olja och mycket smör, låt det ta sin tid på ganska låg värme. Låt den inte ligga i pannan för länge dock, då blir det torrt, ha koll och vakta!
Stek även uppskurna grönsakerna i en annan panna, tills de mjuknat och fått lite färg.
Gör såsen, koka martini med buljongtärning till halva vätskan är kvar, häll då i creme fraisen och rör om, låt bli varmt. Klart!

Servera och njut av att vara duktig, då du troligen som jag är dålig på att ta fisk, fast du gillar det!

torsdag 25 april 2013

Matbloggträff

Vi hade ännu en trevlig matbloggträff här i Göteborg i helgen! Men det extra trevliga denna gång var att det kom härliga matbloggsmänniskor från andra delar av Sverige också! Tänk så kul vi hade, middag på Chateau Beirut på fredagskvällen, supergoda Meze!! På lördagen blev det mat- och ölvandring med Simon på njutningsfrämjandet. Mycket trevlig start på dagen, ja det var kanske lite tidigt för öl, men äsch inte för oss i järngänget! På kvällen drog vi sedan till den omtalade restaurangen Hello Monkey på Magasinsgatan, och det var helt fantastiskt! Kommer definitivt gå till baka nästa gång det blir något att fira!

Kika gärna in på de andras strålande bloggar för mer matinspiration samt bättre bilder från helgen!

Malins Diner
Bara en kaka till...
Mårtenssons Kök
Mumsfillibaba
Matarkivet
Amys Piece of cake
Perfekta Prinsessan Pernilla
Kaksmulan
Remsans Bistro
Tant Russin
Två små kök

På fredagen var även Erikas funderingar, Matrepubliken, Hemma hos mig & Mormors plommonmarmelad med!


Här kommer några (ganska dåliga) bilder på dagarna!

Chateau Beirut

Njutningsfrämjandet





Flickorna Kanold

Hello Monkey

tisdag 16 april 2013

Köttfärsfyllda äggplantor

Jag experimenterade fram denna rätt igår då jag fick ett sug efter äggplantor. Gott blev det, så denna rätt kommer garanterat dyka upp på menyn igen.

Köttfärsfyllda äggplantor
2-4 portioner

2 äggplantor
100-120g nötfärs
1 liten gul lök
2-3 msk tomatpure
olivolja
Salt & peppar

Sås
1 dl dry martini
1 buljongtärning (grönsak)
2 dl creme fraiche

Parmesan




Dela äggplantorna på mitten och gröp ur större delen av innehållet. Hacka.
Stek löken med olja så den svettas, lägg i äggplantehacket och låt stekta tillsammans i ca 5 minuter.
Lägg lök och äggplanta i en skål åt sidan. Stek köttfärsen, när den är klar tillsätt tomatpure sen häller du tillbaka äggplanta och lök i stekpannan och blandar med köttfärsen. Smaka av med salt & peppar. Fyll dina äggplantebåtar och lägg i en form.

Gör såsen, häll martini och buljongtärning i en kastrull och låt koka ner till halva vätskan är kvar. Blanda i creme fraichen, och rör om. Häll såsen på äggplantorna och toppa med riven parmesan.



Kör in i ugnen ca 30 minuter på 200 grader. Servera med en god sallad!

söndag 14 april 2013

En oväntad paj

Så hette pajen som Alex slängde ihop i veckan. Jag undrade så klart vad som var så oväntat med pajen och fick svaret valnötter! Haha, oväntat eller inte så var det en mycket mycket god paj, ja bästa pajen i år tror jag!

























En oväntad paj

Pajdeg

3 dl vetemjöl
1 krm salt
150 g smör, skuret i kuber
1-3 msk iskallt vatten

Kör ingredienserna i matberedare, precis så den nästan går ihop. Krama sedan ihop smulorna till en deg och lägg i en plastpåse i kylen i 1 h. Kavla eller tryck ut i en pajform och förgrädda i ca 10-15 minuter på 200 grader.

Fyllning

3 dl ost, vi körde prästost
200 g champinjoner
smör
150 g broccoli
3/4 dl grovhackade valnötter
3 ägg
3 dl mjölk
salt & peppar

Grovhacka och fräs svampen i lite smör. Snabbkoka den uppskurna broccolin, och kyl den sedan direkt i iskallt vatten. Lägg i 1/3 av den rivna osten i det förgräddade pajskalet, lägg även i broccoli, svamp och valnötterna. Vispa ihop ägg, mjölk och resten av osten. Salta och peppra ordentligt. Häll smeten i skalet och grädda i 30-40 minuter på 200 grader.

Servera med en god sallad.

lördag 13 april 2013

Middagsklubben tema Italien

Middagsklubben, vi är 4 som ses och lagar mat tillsammans efter tema varje månad. Denna gången var det min tur, det blev Italienskt citrontema.  Såhär blev kvällens meny. 


Italien á la limone


§§§


PRIMO PIATTO
Ravioli - Ricotta - Spenat - Brynt smör - Salvia - Citron




§§§


SECONDO PIATTO
Tonfisk - Citron - Tomat - Zucchini - Pinjenötter - Sparris



§§§


DOLCE
Citronparfait – Hallonspegel - Limoncello




Allt brev stålande gott! Pastadegen till förrätten gjorde vi såhär efter Johanna och Chris recept:

1dl durum, 1dl vetemjöl, 1ägg, 1msk olivolja, alternativt en skvätt vatten för 2 personer.
Mixa ihop snabbt till en deg, lägg i en platspåse i kylen i ca 1h för att vila. Kavla sedan ut tunnt med pastamaskin och gör dina ravioli med valfri fyllning. Koka i några minuter i en stor kastrull med välsaltat vatten. Servera med sås på brynt smör med citron och salvia.




Varmrätten blev också mycket god, vi använde det brynta smöret som belv över från förrätten som sås även till varmrätten. 

Efterrätten hittade jag på Allt Om Mat, de kallar den fryst citronsufflé, men jag skulle vilja säga att det var precis som en parfait. Sockerkaramellen i botten var dock lite oklar, gör man som i receptet blir den benhård! Men gott var det!






måndag 8 april 2013

Fördelsedagslamm

Hej igen! Tiden rullar på fort som vanligt. I förra veckan fyllde jag år och lagade lamm med grönsaker. Sen blev det en enkel tårta med lite vänner dagen därpå.

Lammstek

ca 1 kg urbenad lammstek
3 st vitlöksklyftor
1 citron
1 msk hackad rosmarin
olja
salt & peppar


Värm ugnen till 250 grader.
Stöt vitlök, pressad citron + zest, rosmarin och olja i en mortel. Salta och peppra lammet, gnid sedan in smakoljan ordentligt.
Sätt in lammet i ugnen på ett galler ovanför en långpanna, när lammet fått färg (detta steg kan du även göra i stekpanna om du vill) så sänker du till 120 grader. Låt lammet gå till ca 60 i innertemperatur. När du tar ut det ska det vila i ca 10 minuter under folie.

När lammet vilar kan du steka valfria grönsaker, jag valde sparris och squash. När grönsakerna är lite mjuka kan du riva över lite citronzest. Glöm inte att smaka av med salt och peppar.





























Brownietårta med bärgrädde


120 g mörk choklad
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl
smör till formen

vispad grädde och frysta tinade blåbär och hallon (går såklart även med färska)

Sätt ugnen på 175°C.
Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. 
Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. 
Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. 
Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.

Blanda vispad grädde med de tinade eller färska bären och fördela på den helt svala browniebotten. 

Receptet på tårbotten kommer från Ica.

fredag 18 januari 2013

Triple chocolate dream



Hej igen. Jag vet, jag har varit urusel på att blogga. Det var precis samma sak förra året vid denna tid, dvs hela vintern. Jag tappar motivationen, jobbet tar för mycket tid, all ork går åt till vänner och Alex. Men nä det är ju inte 100% sant. Jag har varit lat också. 
Jag kan inte påstå att jag är tillbaka ännu, måste nog bli lite mer vårkänslor ute... Men jag kan bjuda på denna fantastiska tårta. Receptet och bilden är snodd rakt av från ett Halv 8 hos mig program och ligger på recept.nu. Första gången blev jag bjuden på denna kaka var hos Alex pappa, Kent och hans fru, Ing-Marie. Jag blev såld och kakan har nu återkommit som julkaka och festkaka. 
Som jag lovat, här kommer receptet!




Triple chocolate dream by Agnes


Antal portioner: 8
Färdigt på: 50 min
Ingredienser
Botten100 g smör 100 g mintchokladplattor 2 st ägg 2 dl strösocker 2.5 dl vetemjöl 2.5 msk kakao 1.5 tsk bakpulver Garnering 2200 g cream cheese 100 g mjölkchoklad 2 tsk vaniljsocker Garnering 1150 g mintchokladkakor Vid serveringFärska bär, tex hallon eller jordgubbar
Vispgrädde

Gör så här

1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter.
3. Smält smöret i en kastrull på svag värme.
4. Dra kastrullen från värmen och lägg ner mintchokladplattorna och låt dem smälta, rör om till en jämn smet.
5. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan chokladblandningen.
6. Rör om noga.
7. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och rör sedan ner i blandningen i smeten.
8. Häll smeten i formen och grädda i ca 15 minuter.
9. Under tiden gör du ett vattenbad där du låter chokladen smälta.
10. Sedan blandar du cream cheese tillsammans med vaniljsockret samt den smälta chokladen och rör om till en jämn smet.
11. Ta ut kakan ur ugnen och applicera chokladblandningen jämnt på kakan, in med kakan igen i ugnen och grädda ytterligare i ca 4-5 minuter.
12. Därefter tas kakan ut igen och täck toppen med mintkakor, grädda ytterligare i 4 minuter för att kakorna ska smälta och bred sedan ut dem så att de täcker hela toppen.
13. Låt stelna och ta sedan försiktigt bort formens kant.
14. Förvara svalt.
15. Tårtan blir godast om den får stå någon dag eller två, då blir den som bäst.
16. Serveras tillsammans med färska bär och vispgrädde eller rakt upp å ner som den är!