För någon vecka sedan pallade vi ner lite äpplen från trädet i kolonistugan. Genast blev snurr i huvudet, vad tusan ska jag göra med alla dessa äpplen... Det blev äppeldryck! Jag googlade runt för att hitta ett ultimat recetp och hittade att jag tyckte verkade bra på Husmorsskolan.
Äppeldryck
2-3 liter frukt i bitar (1 ½ kg äpplen tog jag)
1 liter vatten (Jag fick hälla på lite extra vatten för att täcka frukten!)
1 tsk askorbinsyra
2 dl socker per liter avrunnen saft
1 msk citronsyra
ev 2 krm natriumbensoat
Skölj äpplena och skär bort skadade delar. Skal och kärnhus ska vara kvar. Skär äpplena i halvor. Riv äpplena i matberedare eller på rivjärn. Blanda fruktmassan med vatten och askorbinsyra i en bunke. Täck över och låt stå kallt ett dygn, rör om då och då.
Häll fruktmassan i en silställning och låt självrinna i en halvtimme. Mät upp saften, tillsätt sockret och rör tills det är löst. Tillsätt citronsyra och eventuellt natriumbensoat utrört i lite av saften. Tillsätter man inte natriumbesoat bör äppeldrickan frysas.
Häll drickan i rena kalla flaskor och förvara i kylskåp. Servera utspädd, ta ungefär lika delar äppeldricka och vatten.
Lycka till! |
Det var väl en bra idé! Ser gott ut!
SvaraRaderaDet tycker jag med, blev av med mycket äpplen på en och samma gång :-) Mycket gott!
Radera